Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Thursday, December 18, 2014

Ayyman Dengan Sakit Kulitnya

Salam,

Baru berkesempatan nak cerita pasal sakit kulit dak Aman. Aman dari kecil memang mudah menggaru2. Asal panas sikit je garu. Sampai la satu ketika, masa usia dia setahun, leher dia naik biji2 halus. Terus kami bawa dia ke Klinik Pakar Kulit Jamuna di Batu Berendam, Melaka. Doktor bagi ubat sapu. Ubat tu la kami dok sapu kt badan dia. Tapi tabiat menggaru tu x hilang walaupun kulit badan cantik bersih (tapi kalau kita usap, terasa kasar).

Bulan sembilan haritu, mak aku suggest berubat homeopati. Rawatan secara herba. Aku gi klinik kt Kg Baru KL. Doktor tgk,. doktor trus kata ekzema. pastu doktor kata,

Doktor: Ekzema memang boleh dirawat secara homeopati, tapi makan masa. Lebih baik start sekarang. Lagi lambat start, lagi kacau la hidup dia. Nanti dia nak sekolah lagi, bukan dia boleh faham kita kata jgn makan itu, jgn makan ini,
Aku: Saya faham doktor. Sbb sy pon ada ekzema juga
Doktor: Ok la kalau mcm tu, tapi awak sanggup x?
Aku: Sanggup apa doktor?
Doktor: Kalau Aman rawatan, akan ada 3-4 kali penyakit dia memburuk. Sbb dia nak keluarkan semua kuman2 dlm darah.

Aku yang x penah tahu efek amik ubt homeopati pun terus setuju nk amik rawatan. Dapat ubat biji, kene mkn 3x sehari 3 biji dan ubat sapu. 2 bulan pertama aku pakai kan Aman, Alhamdulillah, kulit dia cantik. Tapi aku bagi 2x sehari je. Sbb aku xnk tinggalkan ubt tu kt nursery dia. Pastu, ada satu hari, ubat biji dia terputus.




Dari hari Khamis, membawa ke Sabtu, teruk badan dia naik sakit. Bila Sabtu, baru aku amik ubat kt klinik, tapi xbawa Aman. Seminggu pastu, Aman mmg ikut aku g opis, sbb aku nk dia sembuh betol2 b4 gi nursery. Dalam ms seminggu tu, aku double the dose, sbb aku nk dia cepat baik. Tapi langsung xnampak perubahan. Makin teruk adalah.


Aman xboleh tido malam, sbb leher dia berdarah teruk. Aku pon tidur x lena sbb dia asyik merengek je. Bangun pagi je, habis katil berdebu dan bersepah dengan keruping2 dia. Aku jadi stress, Aman apatah lagi.



Sabtu berikut tu, aku bw aman jupe doktor...

Doktor: bagus la tu awak kasi ubat byk, lagi cepat kuman dia kuar.
Aku: Tapi saya x sanggup tgk dia mcm ni
Doktor: Ni la yg saya kata aritu, awak sanggup x tgk keadaan dia bila sakit tu keluar. Macam ni la, awak kurangkan dose. Nanti dia baik. Tinggal lagi, dia akan datang balik. Cara rawatan mmg bermain dengan masa. Tapi insyaAllah akan pulih.

Lepas jupe doktor, seminggu aku x kasi dia ubat. Alhamdulillah, kulit dia kembali normal. Isnin ari tu aku dh start ubat balik. Fobia plak nk tunggu gelombang sakit yg kedua. Harap Aman, dan kita semua kuat utk tempuh dugaan ini.





Tuesday, December 2, 2014

Hari Konvokesyen Nina

Salam, 

Pada 24 November haritu, sekolah Nina (Sekolah Pasti Ummu Habibah) mengadakan Hari Konvokesyen dan Mini Sukaneka. Tapi Nina belom konvo lagi, baru tamat persekolahan untuk Tahun 4. 

Alhamdulillah, Nina dapat naik pentas sebab dapat tempat kedua dlm peperiksaan akhir tahun. Sepanjang tahun dia dpt 3x nombor 2 dan sekali nombor 1. Nina selalu kalah dengan Khalish sbb Khalish selalu dpt markah lisan tinggi. Khalish tak pelat. Nina pelat. Huhu. 

Nina masuk persembahan bacaan surah yassin. Tapi berdiri kat belakang. Bila balik tu, ummi suh la dia baca yassin. Okay la jugak untuk baya dia.

Nina anak yang baik. Masa dia free, dia bawa Hayyfa jupe cikgu2 and kawan2 dia. Aman biasa la, cranky. Nak-nak bila nampak swimming pool. Beriya dia nak mandi. Balik tu, ummi bertuah dpt lucky draw. 



Ni sebab dapat no 2


Ni semua org dpt


nina tudung putih belakang sekali



berebut mortar board

i want my hat

Semua suke sgt dgn mortar board tu


Ni gambar 3 & 4 tahun. Untuk 4 tahun ada 7 org je. 

Start bulan 12 ni, Nina stay dengan parent aku kt KL sbb sekolah dia tutup sebulan (cikgu2 gi kursus). Mak aku dah daftarkan NIna ke Kem Solat. Aku telefon 2 hari ni, okay je dia. Harap2 Nina ok je utk sebulan ni. Ummi sentiasa doakan yang terbaik buat Nina.


Tahun depan Aman pun sekolah Pasti sbb nak kan mereka mendapat ilmu Allah dengan sewajarnya. Kami tengok perkembangan Nina jugak memberangsangkan. Tapi segala-galanya bermula dari rumah. Kalo parent x solat, mana mungkin anak nk bersolat. Kalau parent nk anak hafaz Al-quran, Parent kene hafaz dulu. InsyaAllah, sikit2 ubah diri ke arah kebaikan agar anak2 dpt mencontohi dan ambil benda yang baik2. Aminnn


Tuesday, November 25, 2014

Resepi Popia Pisang Sira Keju Coklat Mudah (Recipe Simple Chocolate Cheese Banana Spring Roll)

Salam,

First time aku makan pisang cheese (kat sabah dipanggil Sanggar Keju) masa kat Sabah (baca ni)..pastu resepi tu hanya berlegar2 je dalam kepala otak. Sebab pertama aku x buat sendiri ialah sbb aku tak kenal jenis pisang n aku x tahu nak goreng pisang sampai garing macamana.

Tapi disebabkan sekarang ni dh jd trend org jual pisang cheese coklat kat gerai tepi jalan n kat instagram, so menu tu selalu la mengidam kat tekak aku. Nak beli hari2 mcm berat pulak. 1 polisterin RM6. Fuhh..!!

Elok pulak ms aku mengidam ni, Pak Ndak aku bw balik setandan pisang kapas. Berkobar2 semangat aku nk memprojek. Puas ku Google resepi. Antara yang aku jumpe. 

Popia pisang coklat.

Pisang goreng cheese bersama susu Manis

Pisang goreng cheese bersama coklat


At last, aku buat resepi aku sendiri. Aku combinekan 3-3 resepi kat atas. Dan resepi aku ni mmg sesuai sgt dgn tekak aku sekali gus dpt mengatasi masalah aku selama ini.

Sebab aku xtahu bancuhan tepung yg betol untuk menjadikan pisang tu rangup, so aku balutkan pisang tu dgn kulit popia. Sah2 ianya akan jadi rangup dan masa memasak lebih pendek.

Pastu aku masih fobia nk pakai alat penyagat sbb aku cedera ms sagat carrot aritu. So, aku cairkan la cheese tu n sira pada popia. Wah...hasilnyaer sgt wallah. sedap giler!!!

Ni aku tuliskan resepinya

10 biji pisang (aku pakai pisang kapas)
10 keping kulit popia
1 sudu besar Butter
5 keping cheese
3 sudu besar susu pekat
coklat urai atau sos coklat sebagai hiasan

1. Balutkan pisang yg dh dibuang kulit dengan kulit popia. Balut mcm nak buat popia. Gamkan hujung kulit dengan telur atau air.
2. Goreng popia hingga garing.
3. Amik kuali yg bersih, panaskan api pelahan.
4.cairkan butter. kemudian masukkan cheese yang telah dikoyakkan kecil2. Bila cheese dah cair, matikan api, tuangkan susu pekat dan gaul sebati
5. Masukkn popia dlm cheese dan gaul laju2 sehingga rata.
6.Angkat popia dan susun atas pinggan. Boleh hias dgn coklat urai atau sos coklat.


Pic langkah demi langkah buat sira cheese di ambil dr blog Azlita Masam Manis
tq kak ita



Selamat mencuba


Ni second time aku buat


Ni first trial


Semalam petang aku buat lagi...tp kalini hubby yg request.

Tuesday, November 11, 2014

Alhamdulillah..Rumah Kecil Kami

Salam, 

Post kali ni agak panjang. Berbaloi la nak tulis panjang2 kan sebab dah berbulan pulak aku x publish kat blog. huhu

Cerita bermula, 4 August 2014, masa ni kebanyakkan rakyat Malaysia baru memulakan hari pertama kerja setelah cuti berhari raya. Tapi lain pulak dengan aku n hubby. Kami bertawakkal memasuki bidding rumah lelong. Alhamdulillah rezeki kami. Kami menang rumah setingkat 3 bilik 2 bilik air di area Krubong dgn harga reserved price. Masa tu kami je melayu, bidder lain semua cina. maybe sbb baru pas raya kot. Nasib baik bidders lain tu nk bid rumah lain. Tak de la kaco target house kami tu. Dah tertulis rezeki kami kt situ.

Proses kene setelkan rumah lelong adalah 120hari. So, dalam bulan Dec la kami boleh masuk rumah tu. Dalam bersenang lenang, memasang angan2 nak deko2 rumah tu, sekali Allah uji kami sekeluarga. Owner rumah sewa yg kami duduk sekarang bagi notis xsampai sebulan untuk kami keluar. Sebab dia dah jualkan rumah tu. Peristiwa tu berlaku ms hujung bulan 8. Puas dh merayu bagi kami sewa sampai bln 12, tapi dia xnak beransur. So, kami redha. 

Kami cari rumah nak sewa dekat2 Bukit Katil, tapi mana ada org nak kasi sewa sebulan dua kan. So, kami ambil keputusan, pindah ke kampung aku di Rembau. Keputusan yang mungkin nampak x menguntungkan. Tapi Allah lebih tahu.

1 September 2014, bermula la kehidupan kami di Rembau. 1 jam perjalanan tanpa henti ke opis aku di Ayer Keroh. Memang xde jem. Tapi jalan kampung la. Macam ular kata anak aku. 

Setelah 2 bulan lebih kami di Rembau, finally, rumah kami dah boleh diduduki. Terima kasih untuk ibu, abah, adik beradik and hubby yang bertungkus lumus bersihkan rumah Krubong Jaya (KJ). Masa ni aku xde sebab ada urusan kat KL. Petang ni, baru aku nk tgk umah KJ. Tak sabar nak balik tgk umah. Ni antara pic yang adik beradik aku share kan. 







dah siap kemas semua, mlm tu baru kami bersatu mkn ikan bakar...
nampak x permaianan aku, dh la x tolong kemas, makan je tahu huhu



Actually, aku bid kan rumah ni utk kakak aku, sbb aku nk latih dia berjinak2 dgn dunia hartanah lelong dan nak dia aset. Umah idaman aku yang aku aim kat Bukit Katil akan dilelong bln 10. Tapi kakak aku ada masalah, so terpaksala dia combine nama dgn aku. Kiranya, umah tu umah kami bersama. Dan disebabkan aku dah combine nama dgn kakak aku, maka umah idaman aku tu terpaksa la aku lepaskan. Moga satu hari nanti, aku dpt beli rumah aku sendiri. Umah idaman aku. InsyaAllah.

Mood: Jom simpan duit!! main hartanah Lelong memang best.




Sunday, August 31, 2014

Savvy Untuk Dijual

Savvy Untuk Dijual

Salam,

Condition: Used
Price: RM 9 500
Make: Proton  Model: Savvy  Transmission: Manual
Reg. year: 2006  Manufactured year: 2006
Mileage: 100 000 - 95 000  Engine Capacity: 1200 cc
Color: Black
Accessories: Alarm, Central lock

Boleh tengok kereta di Melaka or Kuala Lumpur (with appointment)

*WELL CARE & MAINTAINED BY CAREFUL OWNER
*LOW MAINTENANCE
*TIP TOP CONDITION
*LOW MILEAGE
* ORIGINAL PAINT COLOUR
* LIKE NEW

*ENGINE,SUSPENSION,TRANSMISSION ALL IN GOOD RUNNING CONDITION
* WITH BODYKITS
* FUEL ECONOMICAL
*MUST VIEW


*FULLY POWER WINDOWS
*ELECTRIC SIDE MIRROR
*PREMIUM FABRIC SEATS

~ACT FAST TO AVOID DISSAPOINTMENT~

CALL AFIF 0126989894












Thursday, August 28, 2014

Makan di Tropicana Shades, Melaka

Salam,

Masa lunch hour semalam, aku dan kawan gi makan kat 1 kedai baru area nak ke Bukit Beruang. Di Taman Ayer Keroh Permai. Dekorasi kedai boleh tahan. Warna pelangi gitu. Biasa la kedai baru, x ramai pelanggan. Aku datang pon sebab ada orang rekemen.

Aku order set Asam Pedas Ikan Tenggiri, Set Ikan Tenggiri Masak Taucu, Cendawan goreng, kopi o ais and honey tea ice. Masa tengok harga, telan air liur jugak. Tapi bila makanan dah sampai, and dah rasa sendiri, memang berbaloi la. Portion air dia besar. Makanan dia memang sedap. Macam makan masakan mak sendiri. Paling best sebab ada Melaka Signature Side Dish iaitu Pajeri Mangga (Mango Pacelis) dalam set tu. Pajeri mangga ni selalu ada time org Melaka kawen je. Tu pon dah jarang2 buat sekarang. kalau ada kenduri kawen kat Melaka, dpt le merasa. Memang sedap.


Okay, back to cerita asal td. Cendawan goreng dia pon sedap. Dia bukan mcm cendawan celop tepung yang kt pasar malam tu tau. Dia ibarat cendawan coated with curry batter. Pergh..rangup walaupun terbiar lama. Nak2 ada 3 pencicah. Memang mabeles. Aku nk cerita lebih2 pon x tahu sebab aku rasa 3 jenis makanan je. Tapi ke3-3 nya sedap. So ada chance nak gi lagi. Balik tu aku tapaukan roomate aku Nasi Goreng Tomyam. Pon sedap..siap ada 1 telur mata lagi.

Okay so utk kwn2 yang keje area MITC or berdekatan Ayer Keroh, boleh le try kedai ni. Asyik gi Windmill n Aida Rich je, bosan jugak kan? Kedai ni standard Aida Rich la kiranya. Owner dia Melayu. Kedai ada 3 tingkat. 1 tingkat cafe, 1 tingkat surau n 1 tingkat gym. Masa operasi aku tak ingat la pulak. Tapi papehal boleh call no ni 0199106631.

Before balik tu sempat le berborak dgn owner. Dia kata mak dia yang masak (patot le rasa mcm masakan mak). Kedainya xde aircond, tapi sejuk sebab dia corner lot. Ada channel astro dan wifi free lagi. Okay..jom layan gambar.




side dishes: salted egg, mango pacelis, sambal belacan n sayur

cendawan goreng




boleh pilih nak duduk bersila tapi x boleh pakai kasut

sesuai la utk sapa2 yang bawa anak kecik yg tgh tidur








pic kedai dari luar n malam
credit to fb owner

ni pun amik dr fb owner



Selamat Mencuba dan menjamu selera everyone !!



Tuesday, August 19, 2014

Resepi Roti Sarang Lebah Dengan Sos Butterscotch (Bee Hieve Bun With Butterscotch Sauce)

Assalamualaikum,

Salam Isnin

Alhamdulillah, semalam, sempat projek membuat roti. Sebenarnya aku ni mmg bread lover. Pantang lalu kat bakery mesti nk beli roti. Roti ni sebenarnya lagi untung kalo kita buat sendiri. Tapi tang menguli tu yang aku malas. Nak2 tangan aku penah eksiden masa kecik2 dulu, selalu lenguh kalau nk menguli lama2. Nak beli bread maker lagi la ntah bilanya. Ada je halangan.

Kali ni, aku dah memang nekad nak buat projek dapur kat umah Mak Jemah. Sebab senang sikit kalau buat kat umah ibu. Anak2 aku ada org tlg tgkkan masa aku sibuk kat dapur. Kalau kat umah aku sendiri, alamatnya oven tu lagi menarik dari TV bagi diaorang.

Roti ni aku selalu beli kat jiran aku FB: Rohaida Rasdi. Akak ni baik. Walaupun dia jual roti, tapi dia x kedekut bagi resepi. Terima kasih akak. Ni blog dia (klik sini)

Ok sini aku kongsi resepi nya
Copypaste dari blog akak Rohaida

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan whipping cream, suhu bilik
¼ cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan whipping cream ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Memang menjadi la roti ni. Proses buat rotinya mahu sejam...tapi time makannya xsampai 10 minit.
Siap kene sound lagi dengan Along aku

 "ngko kalo masak mesti cukup2 makan je. Cuba la masak banyak2 sikit. Suka buat org terjilat2 jari".

Adoi la, ni dah la first time buat. Takkan nak masak banyak. Kot tak jadi kang, menjerit mak jemah. Apapahal pon, memang sedap roti tu. Selamat mencuba :-)