Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Monday, September 24, 2012

TeamBuilding antara Walid n anak2

Salam,

Hari ni nk cerita pasal aktiviti kami minggu lepas. Start Jumaat petang, ofis aku ada Program TeamBuilding kat Seri Malaysia PD. Memandangkan aku akan berprogram selama 3hari, aku sangatlah xyakin yg hubby boleh handle anak2 sendiri. sebab dia xpenah berseorangan handle mereka berdua utk tempoh 1 jam pon.
makanya, aku pun minta la bilik asing, tapi kene la extra charge.

So, bila dh sampai tu, dari 2 katil single aku rapat kt dinding. Pastu 2 tilam atas tu, aku bw turun ke lantai. So dpt la 4 single mattress.Igt boleh rehat2 dulu, tidur kan anak2 ke apa. Rupanya nyer sangkaan ku meleset. Si Nina xhenti2 dok tutup bukak suis lampu. Tekan suis kt side table, lampu dressing table nyala. Tekan lampu kt tepi katil, lampu katil sebelah sekali nyala. Tekan suis ni, Tv menyala. Tu la keje Nina dari petang tu sampai la malam. Lepas tu, dari hujung tilam pertama dia bergolek sampai hujung tilam ke 4 sampail jerit "onoknyer..onoknyer..onoknyer". Aduh, kesian anak aku. First time masuk hotel. Tu baru Seri Malaysia, blom Grand Lexis ke apa.

Si Aman pun xkurang hebatnya. Abis dipanjat kerusi2 kat situ. Turun naik tilam toksah cerita la. Tu belum, dia main dlm almari lagi. Pantang pintu bilik air terbuka je, laju je dia melangkah. Main tekan2 telefon. Sampai rosak telefon tu.Penat ummi!!


Dlm 8.30, aku g program.

Dalam kol brape, aku xigt, hubby mesej suh balik bilik sbb Aman maybe nk susu. Dia xnak minum pakai botol. So aku balik kejap, breastfeed dia dulu. pastu aku sambung program aku balik.

Sepanjang 3 hari program, Aman xnak botol. dia sanggup tunggu aku balik..xkisah la 2 jam ke 3 jam. Padahal, kalo kt umah pengasuh, okay je dia.

Esok tu, aku berprogram mcm biasa. Hubby bw NinAman mandi kolam. Hubby n Aman tgk je kakak mandi. Kakak xtakut langsung. Masuk keluar kolam mcm biasa je. Macam expert, padahal swim pun xtahu. takat jalan je dlm pool tu. Pastu siap nk marah2 lagi sapa budak2 kecik yg nk main pool dewasa. "Abam, anan!! Ini r!!" (abang jangan, sini la)

Hubby cerita, susahnya nk ajak Kakak keluar dr kolam. Hubby terpaksa tinggalkan Aman dlm stroller kt tepi kolam. Angkat kakak keluar dr kolam. bawa kakak dlm bilik. Kunci kakak dlm bilik, n amik Aman kt kolam. Fuh!! aku dengan pun gerun. Nasib baik bilik kami belakang kolam je.

Esok punya cerita kolam pulak...

Hubby biar je Nina main. Lama jugak hubby cakap. Sesekali hubby tgk, ada budak2 laki yg nakal cuba tenggelam kan kepala Nina. Tapi hubby buat xtahu je. lagi pun pool tu sgt kecik. Tetiba Nina dtg kt Hubby n cakap "Nak alik r" (nak balik la).

Hubby: Eh main la lagi Nina
Nina: Anak (taknak)
tersengih je hubby

Walaupun aku penat berprogram dan menguruskan anak2. tapi aku puas hati sbb hubby dh boleh handle anak2. Cuma dia mengadu penat n xcukup tidur. Biasalah budak2, bukannyer tidur pd waktu yg sama.

Paling seronok tgk anak2 seronok. InsyaAllah akan ke PD lagi dlm masa terdekat ni.
Xboleh pergi jauh2..byk sgt kerja kat opis. Takot cuti xlulus je.


Muka budak yg tgh tunggu susu ummi


Nina: Jari kecut? Xpela..mandi lagi la





Tuesday, September 18, 2012

Egg tart in the house

Salam,
Cuti 4 hari membuatkan aku sgt stone hari ni. Haha..Tu la, dr Jumaat lagi aku dh amik cuti sbb nk berehat ngn anak2. Tapi kalo dh berehat ngn anak2 kt umah, alamatnyer umah xsempat la berkemas.

Okay..okay..sambung cite pasal tajuk.
Aku ni mmg penggemar Egg tart. Dh lam aku download video ni.

video

Tapi xbuat2 sbb xde acuan. So puasa hari tu aku jupe acuan ni kt mydin. 6pcs rm6.90..aku beli 2 dpt la 12 biji.

So hari ahad aitu, aku balik umah ibu n bw menda alah ni. Konon2 aku buat eggtart n along buat cheese tart. Tapi lama sgt la plak nk simpan crust tu sampai 1 hari (kalau ikut resepi along la). Masa along tido, aku, ayang, n dikjai bertungkus lumus kat dapur mengerjakan resepi aku tu. Tapi aku pakai resepi mat gebu. Tapi biasa la aku...mesti nk ubah2 jugak kan

ni resepinyer

BAHAN UNTUK PASTRI MANIS :-)
200 g mentega
100 g gula aising
1/2 camca teh esen vanilla
1 biji telur gred A
420 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan gaul rata)


Cara adunan pastri
Campurkan dan uli mentega, esen vanilla dan gula hingga rata (pakai tangan je) masukkan telur, uli lagi masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh. Bulat2kan, tutup dengan plastic cling, rehatkan sebentar dlm peti ais.


Bahan2 Kastard
5 biji telur gred A
180 g susu cair
180 ml air
100 g gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam


Campur je semua, tapiskan dlm jug


Keluarkan doh, buat bulat2, bentukkan dlm acuan. Cucuk dgn garfu, pastu masukkan kastard n bakar dlm 30minit atau sampai masak. Pastu siap!!

Sedap sey!! Tapi aku suke yg hangus2 sikit.
Ni first trial.

tapi xleh mkn byk tau..nnt mual

Wednesday, September 12, 2012

New bicycle


Salam,

Ahad lepas, sempat survey bicycle for Kakak. Mmg dh lama niat nk beli tp asyik postponed je. Memandangkan birthday cute girl ni next month je, so UmmiWalid bagi la advance present for Kakak.

Lepas bayar je, Kakak suh letak bicycle tu kt back seat. Dia xkasi letak kt bonet. Bergasak la dia ngn beskal baru dia tu.

Mulut2 dia xlepas2 cakap "me aceh ayed..me aceh ayed" [terima kasih walid] sambil tersngih2 macam dlm pic atas tu.

malam tu, kami sekeluarga xleh tido ngn tenang. kejap2 dia tolak beskal dia masuk dlm bedroom. Pastu xsampai 1 minute, dia tolak balik g kat hall. Pastu ulang balik nak dekat 20x. At last dia tertidur sendiri.

Hari Isnin, Kakak practice bawa kat garage. Dia xpandai kayuh lagi. tapi kaki dh sampai. Its take time.
hari selasa, basikal dibawa lak ke rumah BS.
Nasib baik pagi td dia xtanya basikal. Nanti dah satu kertja lak aku nk mengangkut basikal dr umah kamike umah BS.

Apa-apa pun, setiap parent pasti akan happy n willing to do anything asalkan anak2 dorang happy.
Suke sgt tgk kakak dgn new basikalnyer walaupun kedekutnyer ya amat. Anak jiran semua "x oyeh" naik okay.

Nina Nina...