Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Monday, August 26, 2013

German Deli Imbiss

Salam, 

Ni cerita makan2 pulak. Amboi byk lak masa ko nk tulis blog Cik Puan Nurul Aida oii. Kejadian berlaku 2 minggu lepas. Sepatotnya kejadian berlaku bulan 6 lagi. Tapi xmenjadi. Aku search beberapa tempat makan yg ikut budget-mampu-bayar aku utk celebrate our 4th anniversary bulan June aritu. So, at last Restoren German Deli Imbiss ni menjadi pilihan aku. Cuak jugak la nk pergi, sbb aku bukan seorg yg suke g try mknan kat tempat baru. Tapi sbb dh buat sikit kajian, so aku beranikan diri utk try. Tapi atas alasan2 tertentu, maka hajat nk mkn kat sini hanya terlunas baru2 ni. Okla kan, at least dpt gak mkn, Alhamdulillah. Seronok sbb environment dia ok untuk anak2 aku melebarkan sayap ke sana dan ke mari. Makanan dia not presentable, tapi sedap ikut standard tekak kami semua.

Untuk aku n hubby, kami amik 1 litre rootbeer (RM5.50) + 400 gm Rumpsteak with Onion Sauce (RM28) +Bavarian Slaw (RM3)






Along aku amik
1 litre rootbeer (RM5.50)+Spicy Lamb Sandwich (RM13)



Ayang amik..xingat ape. tp set air oren n fries


Last aku order granny's apple pie n cream caramel
ok, dessert dia sgt sedap..aku sgt suke. Aku tnya hubby, leh g lagi ke pasni? Hubby kata BOLEH!!

Yabeda beduuuu...layan piccas2 lain











Lain2 info, leh click kat link ini {klik sini}



Thursday, August 22, 2013

Kuih Tepung Pelita

salam, dh lama tak update blog. Bz ngalahkan menteri. Haha. Xde lah sem ni, teaching kredit hour aku bertambah, so agak sedikit kekurangan masa nk belai2 blog kesayangan ni.

Alhamdulillah, hari ni ada ksempatan nk tulis new post. tapi nak story pasal benda yg berlaku b4 puasa lagi..hohoho

Ok, b4 Ramdhan haritu, aku sempat la buat kuih kegemaran aku. Kuih ni, ada org panggil tepung pelita, ada org panggil Tako. Tapi aku panggil kuih sampan.

Resepi aku amik kat blog KJEE. My first trial, gigih tu beli kertas minyak kaler coklat untuk balut nasi lemak tu n potong, lipat2 jadikan bentuk kotak kecik2. Tapi kejap je buat. Leceh!. Sebenarnyer malas. At last buat masuk dlm bekas plastik mcm dadih tu n bekas kaca kecik2. The texture was great but tasteless. So, di sebabkan first trial fail, maka of course le ada second trial. Nampak x kegigihan kat situ? hoho. Second trial ni aku ubah la resepi tu here n there n finally, taste tu sampai standard tekak aku. Alhamdulillah. My scond trial was happened during Ramdhan. 2 hari buat bukak pose x habis2. Aku la dok bukak tutup pintu peti ais tu. Masa buka, makan. Org g terawih aku mkn lagi. Masa sahur pon makan lagi. Haha. Puas hati. For the first time aku x membeli kuih sampan kt bazar lagi. So, aku share resepi n 1 photo kuih tepung pelita tu. Taraaa...



TEPUNG PELITA
sumber: Kjee

Lapisan hijau

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
2 cawan gula
7 cawan air daun pandan
sedikit pewarna hijau

Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)

¾ cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
1 sudu kecik garam

Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.



Selamat mencuba!!