Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Tuesday, August 30, 2011

Ayang ke Sayang??

Salam hai u Olss!!

Ada ke org nk baca blog aku pagi2 Syawal ni??

Ni entry khas utk adik puan tunggal aku. Entry ni autosaved. Ms ni, maybe aku dh kt Kelantan..beraya kampong hubby aku.

Sebelom tu aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN pada semua yang baca blog aku ni. Mana la tahu kot tulisan aku selama ni ada mengguris hati kalian..AMPUNNNNN dipinta.

Bersempena 30 Ogos 2011 bersamaan 1 Syawal ni…aku nk wish HAPPY 22th BIRTHDAY to naDz Iera a.k.a AYANG.

So, xmo cite panjang…aku ringkaskan siapa AYANG kat mata aku.

1. 1) Lahir 30 Ogos 1989..aku Tanya ibu, nape tak lahirkan 31 Ogos je ayang ni..leh jd ank merdeka.

Ibu kata ingt beranak ni boleh tahan2 ke? (Hehe..mmg betol..kalo dh sakit, kt tepi longkang pun leh beranak)

2. 2) Masa kecik2, aku tak rapat ngn ayang..sbb aku rase dia ni pelik..dia ada dunia dia sendiri

3. 3) Tapi bile dh besar2 cenggini..aku xrase dia pelik..tp aku rase dia unik..sbb dia ni SENGAL..bukan sikit, tapi banyakkkkkk

4. 4) Ayang ni rajin..kalo dia duk umah..dr pagi sampai tengahari dia akan kemas umah. Paling expert bab basuh kain, sidai kain, lipat kain n letak kat almari masing2. Sampai berpeluh2 idung dia kalo dia bersihkan umah.

5. 5) Pastu, bile petang..sila la jgn kaco dia..sbb dia kan membuto. Tapi logic la sbb dia dh berpenatan di siang hari.

6. 6) Tapi kalo tang masak2 aku xtahu nk komen apa..sbb xde nampak lagi dia masak yg power2..hari2 goreng ikan je hihi

7. 7) Dia ni anak yg baik..dia xberani nk lawan ke, tipu ke ibu aku. Mmg baik la budaknya. (ye ke??)

8. 8) Suke sgt wat lawak. Kdg2 ntah apa2 lawak la yg dia buat. Tu yg aku kata dia ni sengal

9. 9) Tapi sekali dia sentap..hoho..mkn masa sey nk pujuk.

10. 10) Ms kecik2 dulu..dia ada baju faveret..kalo xdpt pakai dia akan jerit

“ Nak baju meyah!!!” (nak baju merah)

Tapi abis la ibu aku selongkar semua baju merah..dia xhenti2 nangis jugak. Rupanya nk baju hijau. Cet~~

P/s: yang..kalo ko tgk balik gambar ms ko kecik2..byk giler gambar ko pakai baju “meyah” ko tuuu.. huhu

11. 11) Ms kecik2 selalu sgt ditumbuhi bisul..

12. 12) Penah nk buang adik dalam longkang…tapi nasib baik ibu aku perasaan..ayang sempat buang baju n botol susu je.

13. 13) Kalo nk gtau rahsia..ala2 woman secret, sila la jgn bagitau dia..sbb nnt kejap je dh sampai kt ibu.

14. 14) Ms kecik patutnye di panggil ALANG..tp sbb dia sendiri pelat..maka jadi la AYANG

15. 15) Trademark ms dia kecik2…”yeh kan tak yeh”

(boleh, takkan la tak boleh)à ditujukan kpd org yg tnya dia.. ”ayang boleh tak…?”

16. 16) Ms alam remaja, sume baju dia aku xleh pakai..sbb dia paling kurus antara kami..tp sekarang…semua baju aku dia dh boleh pakai..hihi (ko membesar bagai di pam2 la yang..jgn mkn byk raya ni!!)

17. 17) Ms kecik2 dia ada mini muzium..segala khazanah dia ada kt situ..pas dpt matrix je, baru hobi kumpul2 menda mengarut dia dh berkurangan. Kalo x, separuh bilik tido kami penuh brg dia je..tp dia jaga ngn elok n kemas. Kalo menda kecik kuman hilang pun, dia boleh perasan.

18. 18) Ms skolah dulu, kwn2 igt aku gedik sbb panggil adik aku sayang2

19. 19) Pa lagi nk tulis ni ek??

20. 20) Makan ketupat nasi n kuah kacang..jgn lupe kt aku..kat sini xjupe

21. 21) Makan rending pun jgn lupe kt aku…kalo nasib baik je aku jupe kt sini..sob..sob

22. 22) Duit raya nina jgn lupe..duit raya ko, aku wat2 lupe leh?? Ko kan dh keje…hihi

Tu je la kot..

I LOVE YOU AYANG!!! Hahhahaha

mak yang n miss Nina

mak ayang ms kecik..yg kununnyer sama cam muka nina

mak yang ayunyer!!!

kiri sekali tu aku...kanan sekali tu ayang,,,tgh2 tu makcik kitaorg

ayang, abang n adik



Friday, August 26, 2011

Mood Idulfitri: OFF



Salam,

sejujurnya aku blom bermood hari raya kerana...

1) beg baju xkemas lagi
2) umah x kemas lagi
3) bilik opis xkemas lagi
4) baju raya tak amik lagi kt tailor
5) ruam kt montot Nina x baik lagi


Tapi aku raya tetap raya..so,

Aku nk ucapkan

SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR BATIN

pada semua yg membaca blog aku ni

SALAM AIDILFITRI SEMUA

nnt raya jemput la dtg umah..nnt nk dtg g tau dulu tru emel: aidanordin@yahoo.com. leh la sy kasi alamat.

hihi

kt bwh ni..anak dara i nk wish jugak



Tuesday, August 23, 2011

biasa2 aja...

Salam..

Amboi..kemain lagi ek kwn2 blog saya. Semua dh tepek cerita persiapan raya. Alhamdulillah pd yg ada rezeki lebih tu..tp jgn lupe beringat utk kegunaan pas raya nnt jugak ek.

Tahun ni, sy beraya di kampung hubby di Rantau Panjang, kelantan. Sebab nk beraya kt RP la..tu yg sy xbershopping sakan kt sini. Sbb kt sempadan golok sana..lagiiiiiiii murah. Tudung, shawl, kain ela, seluar, skirt, blouse, brooch..sebut shj..pasti anda terkejut ngn harga yg ditawarkan. Biasanya kalo xabis RM200..xsah kt situ.

Tapi..of kos la sy tak tahan menahan nafsu sehingga balik raya nnt kan. Ada gak brg2 yg sy dh beli awal2. Dh tentu2 baju boria kami sekeluarga tahun ni. Tinggal baju aku je xamik lagi kt tailor. Baju si Nina ni...xtahu la muat ke tidak. Aitu dh pakaikan..elok je muat. Ni dh nampak sihat gedebom plak budak tu. hish..

Pastu adalah sandal aku n hubby sepasang n sedondon...Nina dh xde kasut raya..sbb dia dh mula pandai berjalan. Kasut yg beli tuk raya tu, dia dh pakai dulu. Kira halal je la.

Kuih mmg xmembeli lagi..cuma ahad lepas aku berjaya wat biskut Arab..sodap ok. Tu pun sbb aku dok ngidam mkn kuih tu..tp xjumpe org jual.

Duit raya semua dh tukar. Xde apa yg aku runsingkan utk balik beraya ni...cuma....

Takot ada brg2 yg tertinggal..nk balik jauh ni. Mau makan ms 13jam kalo jem. So, aku dh start pack baju2 Nina. Baju2 dh wat cleaning..mana yg nk pakai kt kg..jgn nk ngada2 pakai kt umah. Ni nk pack baju tok stock seminggu ni..xpun terpaksa wat cleaning kt rumah PIL...tapi kalo hujan..kan ke haru tu.


Smlm ms kt Mydin aku tnya hubby..nk sy pakai tudung arini ke tudung yg berlilit2 tu?? Hubby kata "xpayah le yg lilit2 tu..rimas b tgk"..hehe bagus2.

Tu je kot nk coretkan. Aku doakan semuanya selamat balik ke kampung ke ke bandar ke ke overC ke..semoga semuanya selamat. Doakan aku pun sihat utk berhari raya dan Nina xmeragam ok.

Ni kad raya dr aku utk korang...kene bagi awal2 sbb takot bz di saat2 akhir nnt.

Ampun maaf dipinta



Berbuka di MiCoST

Salam,

Hari ni sy sgt lemau...bukan kerana mood raya yg dh melonjak2 dlm diri ni..tapi sbb "kurang" bersahur pagi td.

Semalam, kami berbuka dgn kurma. After magrib baru gi mkn kat DIMA..(again??) tp tetibe perut aku cam full..nk muntah. So xde la aku sumbat daging2 kabsa kambing tu beria2 yea. Selepas itu, aku mendesak hubby g Mydin cari pampers Huggies biru Nina (dh pampers, huggies plak??) sbb aku dh xlarat nk membasuh cloth diaper Nina. Nina ni tgh beralih bulan..dok ciiir..cirr...cirrr je kejenyer. So, terpaksa la hubby pospon terwarihnye.

Bila dh ke Mydin..haruslah tidak membeli pamper shj yea..Rembatan mlm tu hampir mencecah RM100. Insaf sekejap. Niat terpesong!! Terpedaya ngn gelagat org lain bershopping. Mydin di MITC ni..ada standardnyer sendiri..kalo tgk parking..kalah parking kt uptown Cheras tu. Sbb kt sini mcm2 ada.

So, balik mlm tu, pas tidokan Nina..aku bersilat kt dapur membelah ayam seekor menjadi beberapa bhgian. Aiseyman...Nk siang ikan pon terkial2..nikan pulak siang ayam??

Xpelah rezeki jgn di tolak..ayam ni hubby dpt dr ladang ayam..so mmg dia xpotongkan...Pas dh potong ayam lebih kurang nampak bentuk ayam..aku masak nasi n tdo.

Sekali..bangun pg td dh kol 5.40..adoyai..mana sempat nk masak2. Aku mkn nasi+serunding+kicap n 2 cawan air kosong.

Hubby mkn kurma n air kosong + 100plus.

Alahai..sian hubby sy.

Ini hari ada mkn2 kt opis..sy nk mkn ngn byknya. Sbb sy lapo...hikhikhik
Tapi xtahu hubby nk ikot ke tak..sbb hubby sy ni penyegan org nya.

Ntah apa aku melalut2 ni..nampak sgt lapar..hikhikhik



Wednesday, August 17, 2011

Entah la...

Salam,

aku dibesarkan 25tahun di ibu kota metropolitan KUALA LUMPUR. Dan baru setahun jagung di negeri bersejarah dan antara negeri terawal menerima Islam. Seingat aku, aku dh mula puasa dr umor 7 tahun walaupun xpenuh. Tapi ms itu, aku cukup malu untuk mengatakan aku xpuasa.

Ms aku kt KL, sgt susah aku nk jumpa org tak puasa. Lebih2 lagi lelaki. Tak tahu la kot aku jahil ke buta mata hati ke atau saja buat tak nampak. Tapi serius, aku rasa macam xpercaya kalo tahu org dewasa tak posa.

Aku xcakap negeri aku duduki sekarang ni teruk..tapi byk yg aku belajar kat sini. Bukan nk cari aib sesapa..tapi lebih kepada KESIAN

Dari tahun lepas lagi aku dh dengar keluh kesah "org luar" pasal tabiat kt sini. Dengan selambe je isap rokok. Dengan selamba je beli makanan kt kedai. Kalau org perempuan, aku faham la jugak (tp still ada rasa malu patutnya)..ni lelaki, berumur lagi.

Semalam ada teman baik aku cakap..kt opis dia, hanya dia dn bos shj yg berpuasa. Yang lain..haram. Siap suh kwn aku ni balik rumah awal lagi sbb dorg nk kenduri kt opis. Kesiankan kt dorg??

Ehm..mcm2 pesen manusia aku jupe kt sini..kene kuat semnagat n tabah hati. (moga Allah tambahkan keimana dlm hatiku..amin)

Ada yg solat fardhu xtinggal..tp solat jumaat xpergi pulak
Ada yg laki bini elok je berkopiah n bertudung 24hours..tp xsolat

Kalau ikut gaya percakapan..mmg bese la..

Pukimak...pantat..lahabau..mampos...tu mmg mainan mulut.

Entah la..


sangat berharap dan berdoa moga aku, keluarga dan waris2 ku dilindungi Allah hendaknya..amin


Tuesday, August 16, 2011

Gulai Mini Kuali

Salam,

Ni menu sahur hari Isnin
request by hubby
kalo beli kt bazar rm5-rm7 dlm mangkuk tau foo fa tu

Nama asal Gulai Kawah
Nama aku bagi..Gulai mini kuali sbb aku msak pakai kuali
Hubby kata sedap n leh improved

Sgt bangga ok..sbb semangat nk masak tuk hubby..gigih menumbuk ketumbar, halia, lengkuas, bwg2 bagai...



Pas makan...hubby cakap..

Xpe la yang...lain kali masak simple2 je..sian honey bangun nak masak semua ni..teman B tido lagi baik;-P

hoho..dan hasilnyer..hari ni..menu sahur td adalah ikan kerisi goreng sajo..hoho



Friday, August 12, 2011

Hari Minggu adalah Hari Ber"BestFren"

Salam,

wuhuu..xsabar nak balik..sbb arini terasa penat sgt.

Ni tgh tunggu hubby fetch up.

xsabar tunggu weekend..sy nk berjimba ngn best fren saya

ni la best fren saya

hensem gilosssss...n very understanding..love u so much...BFF sampai mati k:-D


p/s: tgu my sis turun mlka..kol 8.30 ni sampai la...beshnyer!!


BAZAR OH BAZAR

Alhamdulillah dh masuk hari ke 12 kite berpuasa

Setakat ini..aku baru 3x ke bazar. Kudrat nk menapak xde wey.
Tapi aku sbnrnyer lebih kepada..xminat nk tgk mknan kt bazar..xmenyelerakan langsung.

Hari2 pun xtahu nk mkn pa..walaupun mcm2 juadah ada.

Ada satu hari tu,,hubby aku bawa rm20 je gi bazar..igt nk jimat la. Aim nk beli ikan tuke (ikan pari kecik) dlm 2 ekor mcm tu. Sbb nk bawa g umah abe ipar utk iftar. Masa ni aku tunggu dlm kete je.

Bila hubby sampai kt kete..hubby kata beli sekor je. Aku pun etrkejut la. Aku aim sbb ikan tu dh abis la kan. Rupenyer idak...ikan tu sekor RM16..HAMBIK KAU!!! harga tak agak2!!

Pastu minggu ni, ada sekali aku g bazar kt Melaka. Kami beli ikan pari bakar RM5..okla tu. rasa pun sedap. Then aku g beli nasi putih+ sayur kacang panjang ngn tempe n tauhu. Korang tahu tak...sayur tu harga minima RM2..tp kuantiti dia mcm 50sen jek. Masa bukak tu, aku mkn xsampai sesudu pun sbb tauhu tu mcm dh masam. SEDIH giler wey!!

Ehm..mmg ikut rasa aku nk masak je. Tapi sbb aku xlarat dh..(alasan je tu)
Lagipun aku xpandai agak rasa sesuatu masakan tu kalo aku xrase ms memasak (alasan lagi..)
Tapi aku cakap ngn hubby..insyaAllah next year aku masak utk buka.

Untuk buka je tau aku beli..utk sahur lauk aku hebat2 (perasan jap)
Pagi td mkn daging black pepper
penah sahur ngn singgang daging, nasi ayam, dan mcm2 lagi yg ianya hasil tangan aku

tgh tunggu turn ialah..spageti n gulai kawah..

semua hubby yg request.

so berbalik pd cerita bazar td...
bagi aku yg berjualan ni...byk nk kaut untung je. Kalo aku gidam sesuatu..contoh tepung pelita
aku akan g kedai yg jual tepung pelita sahaja tanpa jual kuih muih lain
sbb pendapat aku..dia expert buat kuih tu

sama la mcm jual air soya ke air tebu ke

aku xsuke beli nasi berlauk kt bazar sbb harga melambung
aku lagi suke beli nasi set mcm nasi ayam, nasi kerabu or nasi lemak

kuih pulak...susah sikit
sbb hubby tekak mkn manis2
aku tekak mkn goreng2

so selalunyer kami beli cendol, tepung pelita tau roti john

tapi sbbkan bazar ni la..aku gigih cari resepi n mencube menda baru. terima kasih bazar!!:-P

Thursday, August 11, 2011

Rasa hati aku

Salam,

Di petang yg hening ni, tetibe terasa nk coret sikit hal hati n perasaan aku. Boleh ke?? Mestilah boleh kan..blog aku..hihi

Sekarang aku tgh 6 months of preggy. Nina pula nak masuk 10 bulan sudah. Ehm..penat yang aku rasa sekarang ni, boleh tahan hebatnya..hihi. DGn cramp kaki, sengal bontot...lenguh perut kt perut kaki...dugaan2..


Back to Mar 2011..
"Hello, LPPKN ke?"
"A'ah, boleh sy bantu?"
" Saya nk pasang implan, bile saya boleh dtg?"
"Ehm..puan kene tunggu period, then puan dtg ke klinik kami"

Setelah bertanya sedikit sebanyak, aku nekad untuk memasang implan selama 3 tahun. Perasaan ms tu, aku mmg xnk anak rapat2..bagi aku quality comes first then baru la quantity. Menjadi seorang ibu sgt mencabar bagi aku. Lebih2 lagi masa Nina dlm pantang. Aku rasakan aku bukan aku. Aku langsung xkuat. Asyik nak marah n menangis je. Bila dh abis pantang, dugaan bekerja pula. Dengan nk pam susu la, nk kene balik awal amik anak la, bangun awal siapkan persiapan anak la...mcm2 benda baru aku alami. Stress?? Memang stress!! that's why, so many times i kept remind my husband about our next pregnancy. Hubby pun faham. Tapi bagi kami yg enjoy ngn mariage life, its hard to protect conceive naturally. Sometimes mcm stress je. So, aku decide akan ke LPPKN bulan ni.


Tunggu punya tunggu, period tak datang2. Family pulak sibuk suh g check..finally, bila check.."yes!! I am pregnant". Masa tgk pregnancy test tu, xde sedikit pun perasaan kesal kt ati aku. Aku kuar dr toilet..senyum2..tunjuk result tu pd hubby. Hubby pun senyum.

Aku tak tahu mana pergi perasaan celaru yg aku dok fikir selama ni kalau aku preggy. Aku tak tahu mana pergi moody mood aku. Yang aku terfikir ms tu..ada nyawa dlm perut aku n i have to take care of it.

SubhanaAllah..Allah pencatur segalanya. Dia hilangkan kegusaran hati aku selama ni. Dia terbitkan kebahagiaan. Masa ni, Nina baru saja nak masuk 6 bulan. Aku conceived ms Nina 4 bulan lagi.

Hari2 aku, walaupun penuh mencabar. Bangun seawal 6.30 pagi, mandi, solat, iron baju suami, iron baju aku, prepare beg Nina, make sure baju siang hari ada 3 pasang, baju mlm hari ada 1 pasang, towel kecil semua lengkap. Bubur Nina masuk dlm tupperware, masukkan dlm beg. Sementara tu, hubby lak bangun, urus diri sendiri. Kalau Nina bangun, gilir2 uruskan Nina.

Pukul 7.30pg, hubby g kerja dulu sbb hubby kerja jauh..kene naik motor. Tinggal la aku terkontang kanting ngn Nina. Kalau ada baju nk sidai..kene berperang ngn Nina, sebb Nina xleh tinggal sendirian. Worst come to worst..biar je baju dlm WM. Petang nnt je sidai.

Then masukkan Nina dlm kete, start enjin, pasang aircond, bukak tingkap sikit. Aku kunci pintu umah. Masuk kete, gear reverse. Then dh kuar umah, kuar dr kete. Kunci gate plak. Anta Nina ke BS. pastu g keje...

Balik keje, kene make sure solat Asar siap2 sbb kalo dh ngadap Nina, satu keje xleh buat. Kol 5,30 cabot, g umah BS, amik Nina. Balik umah, bukak pintu gate, bukak pintu umah, masukkan kete dlm garaj then masuk dlm umah.

Bukak tudung..ulit la Nina sampai hubby balik dr keje. Bila hubby balik, aku bagi chance hubby rehat jap. Then hubby take over Nina. Aku buat susu Nina, bagi kt hubby. Then multitasking bermula. Masak nasi, masak lauk, mandi, solat, angkat kain, sidai kain, run kain dlm WM. Bila dh setel semua. Amik Nina sbb turn hubby mandi n Nina nk tido. Nina kalo nk tido dia nk nenen dulu.

Bila Nina dh tido, baru kami mkn. Kalo x..mkn pun bergilir. Pas mkn..aku mmg dh xlarat. Aku pun tido. Lewat mlm kang bangun, solat Isyak, basuh pinggan kotor, sediakan bubur Nina, basuh botol2 susu Nina, steam kan botol. Then tido kembali.

Sejujurnya aku cakap, sejak aku ada anak, aku dh xtahu apa itu heaven dlm tido. Demi anak, suami dan rumah tangga, aku korbankan ms tido, ms rehat dan ms tgk tv aku. Aku galas tanggungjawab ibu n isteri sebaik mungkin. Alhamdulillah aku dikurniakan suami yang baik dan tidak mengira dlm bekerjasama menguruskan rumahtangga. Kalau aku xsempat buat semua di atas, hubby yg akan buat.

Sedar tak sedar, dh 10 bulan aku galas semua tu..xde pun rasa menyesal di hati ini. Sedangkan aku yg dulu sgt mementingkan rehat a.k.a bermalasan.

Setiap hari aku ingatkan diri sendiri tentang beberapa perkara:

Wahai Nurul Aida;
1) Kalau ko rasa jaga anak itu susah...ko fikir la mcmana susahnya ibu besarkan ko. Kalau ibu boleh, napa ko tak boleh?

2) Anak tu rezeki..Allah bagi..sebab ko insan yang layak nk besarkan anak dlm ms yg dekat..sebab ko kan HEBAT!!

3) Jangan beza2 kan anak..Nina perlukan perhatian..begitu juga adik Nina. Layan Nina sementara dia masih kecil sbb kelak kau pasti merindui ms2 begini

4) Bersyukurlah dengan apa yang Allah dh bagi...rezeki ko xpernah putus kan?? Nina membesar bagai JOHAN..itu bukti segalanya

5) Ramai insan2 disekeliling ko..hubby n family..semua sayang ko. Semua sedia bantu kau.

6) yang paling best, Allah ada ngn ko. Yang penting..ko kene doa. kalau ko tak doa..mcmana Allah nk bagi.

Doa dan solat la senjata aku untuk kuat tempuh peperangan hidup.


Bila aku fikir2 balik...seronok apa ada anak rapat2..leh mereka membesar sekali, bermain sekali dan belajar sekali. Aku pun senang..sekali harung je buat semua benda sendiri. Xperlu risau pasal duit sbb Allah yg pemberi rezeki..bukan bos. Jgn risau pasal penat sbb semangat mengatasi segalanya. Jgn kisah pasal mulut2 org sbb satu hari nnt dorg sendiri akan diam dgn sendirinya.

Berdirilah sbgai diri sendiri. Jadilah ibu untuk anak2 dan isteri utk suami dgn seikhlasnya kerana dgn itu baru keberkatan Allah akan melimpah ruah..insyaAllah.



Monday, August 8, 2011

Di hujung waktu..ku mencari kekuatan

salam, hye u ols..

giler bz skang..tgk blog sy dh mula nk berkulat ni, pun u ols tahu kan?

alhamdulillah, sy sihat lgi..batuk sikit2 sbb byk minum ais (preggy xelok minum ais, nnt perut buncit pas besalin)

so..jgn tiru saya..

kaki dh mula cramp mlm2..nasib bek ada penyelamat..lega sikit
nk bangun pun xleh laju2 dh..sengal pinggang n bawah perut

okla..ni dh nk dekat abis opis hour. Dr td dok siapkan keje yg duenyer rabu ni..tp xsiap2 jugak. Sambung esok la.

so, dh petang2 ni..teringin gak nk coret sesuatu..perihal gi shopping brg2 raya 2 hari yg lepas.

hari Sabtu, shopping kt JJ Maluri..konon2 nk cari handbag, kasut hubby n ole2 utk bw balik kg Kelantan nnt. Gi la kami 1 kete ngn ibu, along, ayang, n abang. Sampai JJ, kami berpecah..aku+hubby+nina 1 grup..yg lain 1 grup.

memula tu okla kan..Nina ninot ni dok dlm stroller..pastu jgn harap le nk alim sampai ke sudah...nk berdokong je. Sian kt hubby kene dukung Nina. Aku mmg dh xlarat nk dukung dia lama2. Aku sendiri pun asyik mencari kusi2 kosong di celah2 org ramai.

Nasib baik, pastu kami jupe balik grup ibu..dorg pun tinggal nk bayar je. Aku tender nina kt dorang. Ibu pun aku tgk dh x larat nk menyopping...ibu suh ayang g bayar, ibu minta car key dr hubby n then ibu bw Nina dok dlm kete.

Aku mmg kepenatan giler..sampai dh xde mood nk survey n beli barang..sampai aku cakap kt hubby
"xlarat la..nk duduk kt rak kasut ni boleh?" (sbb xde kusi kosong..dh la kaki aku lenguh)
hubby: sayang.. duduk je la..asalkan jgn sampai roboh sudah. (cet~~ kuang asamnyer laki).

At last hubby belikan aku sandal...mahal giler wey. Konon nk sedondon, tapi utk jenis yg sama...dh xde size hubby. So hubby kata nnt cari kt tempat lain. Tu je la sepasang benda yg kami beli pada hari Sabtu. Tapi dh sampai unah..tidonyer nk dekat Maghrib. Punya la penat aku!!

Satu masalah aku n hubby adalah..taste kami x berapa nk sama sgt. Macam hal sandal ni...
Utk pengetahuan korang..sejak aku kawen, aku xpenah beli kasut yg ikut taste aku. Sume hubby aku yg pilih n belikan. Hubby siap akan pakai kasut utk aku tu b4 beli sbb dia nk rasa keselesaannya. Hubby sgt pentingkan keselesaan dan keselamatan kaki.

Tapi..kalo kasut tuk kesihatan ni..kan tak lawa. Dah la mahal. Buruk giler pulak tu. Aku malu nk pakai. Tapi dia suh jugak aku pakai. Aku pakai la sbb dh beli mahal2 kan.

So, nk dijadikan cerita..aku pun pakai la sandal tu utk g shopping ari Ahad...sakit wey pakai kasut tu. Xselesa!! Tapi aku diam je. Sbb nk jaga ati hubby. Lagipun niat hubby kan baik..nk aku selesa bila byk berjalan. Aku kan ngandung.

Hubby: Ok x kasut tu??
Aku: Ok je..(sambil senyum)

Then kami pun bershopping la kt JJ Setiawangsa plak..lama kat situ, dpt la aku baju sepasang, n utk MIL sepasang. Ada lg la brg lain kami beli. Bila dh nk balik dlm kete..

hubby: xsakit ke pakai kasut tu?
Aku: napa plak?
hubby: kite akan sakit kalo memula pakai kasut ni
aku: nape?
hubby: sbb dia nk betolkan urat2 atau alignment kaki kite. Sbb b4 this..kita xpakai kasut ikut acuan yg betol
aku: la..patot la sakit..
hubby: abis napa xgtau?
aku:*** (sengih mcm kerang busuk)

hehe..kan dh malu sendiri..konon nk menipu nk jaga hati. Sekali hubby lagi expert la.
tapi serius wey..aku malu nk pakai sandal ni. Aku agree pun sbb hubby kata nk beli sedondon. Tapi sampai la ni..xjupe pun sandal utk dia. Pattern ni mmg ada laki n puan..tapi sekali imbas..mmg nampak mcm lakinyer. Malu wey..kalo korang nampak aku pakai sandal ni. Buat2 tak nampak je tau.

Saturday, August 6, 2011

Thursday, August 4, 2011

sahur vs berbuka

Salam Ramadhan

Alhamdulillah dh masuk hari ke-4 berpuasa..tapi aku cume dpt berpuasa 3 hari sahaja..termasuk hari ini.

Semalam terpaksa amik MGTT. Tapi aku yakin result yg bakal aku dpt nnt pastinya tak accurate sbb aku sempat terhambur keluar balik air2 gula tu. Bukan sengaja ok..tapi ianya terkeluar masa aku baring lepas balik dr klinik. Abis basah n lekit katil aku.

Aku nk cite sikit pasal kejayaan aku dlm bab2 masak memasak ni. Kalau bab berbuka, aku mmg amalkan sistem Ramadhan yang lepas...iaitu

SISTEM BELI DI BAZAR

Aku hanya akan masak kalo aku xpose atas sebab2 tertentu. Tapi..sahur mmg aku 100% masak la.

So kita tgk menu sahur n berbuka aku sepanjang 4 hari ni

1 Ramdhan
sahur-masak lemak ikan keli salai+ rendang daging (mak aku kasi, aku panaskan je)
berbuka-beli nasi beriyani kambing and daging kt bazar Melaka Sentral--rasa sedap

2 Ramadhan
sahur- nasi ayam (baru first time buat and trus menjadi..sgt bangga dgn diri sendiri)
berbuka- nasi lemak kukus ayam goreng berempah (xsedap)

3 Ramadhan
sahur- sambal ikan sardin
berbuka- ikan terubuk goreng dan sambal ikan bilis (first time gak masak sambal ikan bilis..mabeles!!)

4 Ramadahn
sahur-ayam goreng dan balance sambal ikan bilis
berbuka- xtahu lagi..en hubby kata dh beli kebab n yong tau foo..

Selamat Berbuka semua:-D