Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Wednesday, September 29, 2010

Keep Counting

Salam,

Hye u olss..this coming weekend, bby aku bakal berusia 38 minggu. Pada usia begini, ramai ibu2 yg dh terberanak. Alhamdulillah, aku masih sihat lagi.

Org kata, simptom2 mengandung n bersalin kite akan ikut mcmana mak kite dulu. Nampaknyer, hal2 loya, muntah n mengidam, memang aku mengikut ibu aku. Dan utk beranak ni pun, aku berharap akan ikut ibu aku.

Ibu bersalinkan kelima5 kami pada tarikh yg ditetapkan. Tidak lewat dan tidak awal. Tiada kepecahan air ketuban. Yg menjadi tanda hanya la setitik pengeluaran darah. Ibu juga hanya duduk di wad paling lama sehari. Sbb bile dh kuar darah, gi je hospital..trus bersalin. X lama. Tp ms tym adik aku yg bongsu, tu lama sikit. Sebab ada masalah teknikal.

Jadi, aku assume, aku pun bakal jd mcm ibu. Walaupun peluang nk bby same besday ngn aku mungkin tipis, tapi lebih baik bby kuar on tym. Jgn la kuar awal. Aku xabis ngajar lagi. Skang ni mmg aku try to rush ngn wat extra kelas. tapi aku balik yg xlarat. Nk diri lama2, nk explain lagi. Tercungap2 aku. So, hopefully, semuanyer berjalan lancar. papepun aku terime ketentuan Nya.

Smlm we ol gi tgk wayang. Cite Resident Evil. Best r citer tu. tapi kalo aku xpreggy, maybe lagi excited kot. Mula2 tu aku rase cam nk majuk je ngn hubby bw aku tgk cite puntianak ni. Tapi rupe2nyer, best giler citer ni. Just aku byk tutup mata utk part2 yg menyeramkan.

Tapi cite ni poyo n byk xlogik. Yg aku cakap best dr segi bunyi n action dia. Yg lain poyo jek. B4 that, we had dinner at McD.

Sebenarnyer dh 3 hari aku xmasak. huhu...Bukan sbb ape, tp ketiadaan bhn mentah utk dimasak. Nk beli kat mydin, tp mcm xfresh. Tapi dpt la beli ikan kat pasar mlm hari tu. Igt nk masak singgang mlm ni. tapi kalo ayam n daging, biasanyer, hubby yg belikan. Sebab dia beli segar dr ladang.

Oh yea, semlm g checkup. Berat turun 600g. Hola...aku dh xtahu nk wat pe. Suka suki dia je nk turun. Pek bersalin pun dh beli. Sume dh ready la. Tinggal nk bersalin je lagi.

Saja je nk merepek mengaban ni. Xde menda menarik nk tulis. Tapi at least esok luse, bile aku bc..aku tersenyum sendiri. hihi...ok la..pewut dh kenyang ni. Mata cam kuyu lak. Kalo aku xbersalin lagi, nnt aku updet lagi. cow cin see...

Salam

Friday, September 24, 2010

23 days to go!!

Salam,

Semalam aku gi check up baby. Alhamdulillah semuanyer sihat. Berat aku naik 2.1kg (Alhamdulillah) Berkat mkn ketupat n rendang kot huhu. So, menjadikan berat aku naik 5.7 kilo dr zaman honeymoon dolu. Alhamdulillah.

Keadaan aku sekarang agak letih sikit. Dengan usia kandungan yg nk masuk 37minggu, perut yg membesar dan nafas yg tercungap..membuatkan byk benda yg aku xleh nk buat. Nak tido mlm pun susah. Kalo aku ngntuk kol 9pm, aku trus nk tido..sbb aku xtahu bile lagi aku leh tido. Hari Rabu aitu, aku tido kol 10, kol 12 aku dh bangun...pastu xleh tido sampai kol 3am. Ehm...keadaan sgt tensen. Dgn xcukup tido n byk kerja opis yg nk kene setelkan, aku jd seorg yg stress n pemarah. (agaknyer la) Kesian kat hubby kene layan karenah aku. Semalam ibu n along kol aku kol 11 lebih. Aku angkat tepon, jawab ngn marah2. Sbb tido aku terganggu. (Yela, nk dpt tido bukannyer senng). pagi td hubby suh aku kol ibu n minta maaf. sob..sob..terasa berdosa plak.

Pada usia 37minggu ni, bile2 je baby bleh kuar. (sgt takot!!) Biler ada tanda2, air ketuban, turun darah walaupun setitik n sakit seperti senggugut, sila la ke hospital ngn segera.

Harap segala proses kelahiran berjalan ngn selamat. Doakan aku ye kwn2.

Ni pic masa raye hari tu, 35weeks

Monday, September 20, 2010

Pose Sudah, Raya pun Sudah, Tunggu...

Salam,

Alhamdulillah, dh masuk 19 Syawal bersamaan lagi 27 hari utk aku deliver. Satu persatu teman dh selamat melahirkan anak. Aku tunggu masa je ni. Aku xkisah bby nk kuar awal ke, lambat ke, on tyme ke...tapi yg paling merisaukan aku adalah nk abiskan silibus b4 aku deliver. Kesian kat student. Xsempat abis blaja lak nnt. So, utk mengatasi masalah itu, aku plan nk wat extra klas utk student. terpaksa la pulun abis2an.

Ni urutan kelahiran teman2 ku;
kak zahirah~abg kadir=sofia alia= julai/ogos 2010
Fiza~Ipin = Aishah Aina=11 Ogos 2010
Melur~Bulat=Qaireen=27 Ogos 2010
Hj Khairul n wife=alif lokman= 7 sept 2010
liza~epul=15 sept 2010

Tunggu hari;
nurlailatulazmila
cekna
aku
dikla
emi
kak yanti
...
...
...


Haha, sgt teruja. Tgh mengutip pengalaman dan cerite dari mereka2 ini.

Alhamdulillah aku dh 36weeks and 1 day. Another 27 days to go. Baby sgt sihat pada hari raya ini. May be keterujaan kerana dpt mkn yg sedap2 saja. Ari khamis ni gi checkup. Hopefully everything will be fine. Alhamdulillah, rasenyer harapan aku nk fully breast feed mungkin akan tercapai. Ini kerana kilang susu sudah memproduksi produk2nyer. (Sgt hairan!!) Tapi itu normal kata ibu ku.

A big thanx to ______ for______
Aunty arie abdul ~baby car seat
Anisah Yusof ~ baby toy n wear
Intan Baizura ~Avent bottle set
Goh Koy Lee ~ Pureen Electrical Breast Pump
CS Student (KPTM) ~ Baby Set


Segala bentuk sumbangan dan hadiah dialu2kan..hehe;-P

Need To Go:-D

Wednesday, September 8, 2010

Itu Semua Allah Punya Kerja~~

Salam,

Lagi 1 cerite aku nk kongsi kat korang sempena bulan Ramadhan ni.

Life aku kat sini xdela semewah masa aku kt KL dulu. Kat KL dulu gaji byk sikit dr kat sini, dok pun umah mak abah. Xyah byr bil air, letrik, bli brg pasar bagai. Tapi tu dulu..skang semuanyer berubah.

Awal2 dulu maybe aku regret ngn keputusan yg aku amik. tapi aku tetap yakin, redha n percaya ngn ketentuan Allah. Alhamdulillah, setakat hari ni, semuanyer berjalan lancar. Allah dh rencanakan yg terbaik buat aku.

Selain ngn kedatangan CEO baru yg datang ngn mission n semangat tersendiri. Aku percaya, satu hari nnt kolej ni leh maju n membangun mcm kolej2 swasta yg lain. Selain leh up gaji, bonus n elaun aku hihi.

Allah dh tetapkan rezeki setiap umatNya. Jgn la kite pertikaikan kenapa org tu dpt lebih, kite dpt kurang. Kerana setiap yg berlaku tu, ada sebb tersendiri yg hanya Dia tahu.

Alhamdulillah..hubby dpt freelance job utk spaying atau castration kucing. Alhamdulillah, rezeki bulan Ramadhan. Selain tu, ramai penternak yg bagi ayam n telur sempena bersedekah bulan Ramadhan. Ayam dpt 9 ekor. 3 ekor kami simpan utk raye, lagi 6 kami jual ngn harga murah. At least dpt tambah duit. Telur ayam ada 6 trays. 2 trays utk raya lagi 3 kami jual n 1 kami bgi kat jiran. Alhamdulillah. Aku sgt2 bersyukur. Kuih raye, kordial, kerepek, dodol..sume ada je org bagi sama ada dr company atau org perseorangan. Selain tu, hubby juga ada jual ubt luka utk haiwan ternakan. Tu pun laris jualannyer. Aku sebagai hamba Allah yg kerdil, hanya mampu sujud dan bersyukur ngn rezeki Allah. X pernah aku sangka, rezeki aku dtg dari pelbagai pintu. ALHAMDULILLAH.

Sekarang aku xrunsing lagi perihal kewanagn. Kerana disitu tersimpan Rahmat Allah. Dia pencatur segalaNya. Amin

p/s: sape nk spaying kucing, advice pasal haiwan ternakan, nk beli ayam n telur yg segar dr ladang...contact la sy yea:-D

Cerita terbengkalai..

Slm,

ni cerite dh basi..tp aku nk post gak. Ni sume gara2 blogspot telah dibanned kt opis aku ni. Sebbek dia dh bukak balik.

Pada Jumaat (27/8/2010) aku dpt mc sbb ketumbit mata aku ni makin membesar tp xpecah2. We ol dh plan nk balik kelate mlm tu sampai la merdeka. Tapi dh aku dpt mc, so tghari tu lagi kami dh bertolak. Kami bertolak ngn kwn hubby yg dok kt kuantan, ipin. Kami sampai kuantan, tym nk dekat2 berbuka. Hubby teringin sgt nk mkn masak tempoyak ikan patin. So, ipin bawak la kt satu kedai ni, sri kampung kalo xsilap. Peh..sedap giler ikan patin dia!! Aku yg xminat ni pun terpaksa admit maskan tu sgt power!!

Then kami melawat bby ipin yg baru lahir 1 ramadhan aitu. Sgt chomel. Xsabar tunggu bbby kami plak. Then perjalan diteruskan ke kg hubby di rantau panjang.

We reached kg around 3am. So sgt mengantuk. Trus tido je. pastu bagun sahur. Berbuka kat umah SIL. Xde ape sumbnagn aku ms balik kg aitu. Aku sgt xlarat. Betis, pinggang n belakang aku, sgt sakit. Xtahan...rase nk tercabut sume tulang temulang.

patut2 balik 31hb..30hb kami dh balik. Hubby kata kesian tgk aku xlarat. At least aku leh rehat 31hb tu. Gitu la ceritenyer.... Sblom terlupe, kami sempat berbuka kt tmpt yg same kt kuantan otw back to melaka. Hihi..ni request dr aku plak. Tapi dh lambat sikit la. Kami tibe selepas waktu berbuka. Nasib bek ada lagi..yummy:-D


Maaf pada yg menjemput utk berbuka puasa bersama2..sy mmg xdpt hadiri. sbb sy sgt xlarat utk ke sana ke mari. Apatah lagi bazar ramadhan. Kami byk mkn di luar kali ini.

~~salam ramadhan~~

Tuesday, September 7, 2010