Okay harini nak kongsi satu resepi pencuci mulut yang mudah.
Resepi ni sbenarnya main bantai je buat sebab bila google, xjumpa pun bentuk pai pisang macam ni.
Yang ada bentuk ni.
Tapi sebab hubby request nk pai pisang macam kat McD, so saya pon cuba la buat sambil cedok resepi kat sana sini. Tapi cara melipat aku ikut cara cik mat gebu...klik sini utk resepi
Okay, jom tgk bahan2
3 biji pisang berangan/monte/emas
2 sudu teh gula
1 paket pastry puff jenama kawan (dlm tu ada 10 keping)
Cara-cara:
1.Lenyek kan pisang dgn garfu. Tambahkan gula kalau nk manis. gaulkan hingga sebati.
2. Ambil sekeping puff pastry, kelar2 separuh bahagian pastry tersebut.
3. Lipat 2 pastry tersebut dan kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit.
4. Kelim utk 1 bahgian sisi pendek dan 1 bahagian sisi panjang.
5. Kemudian, masukkan pisang sepadatnya melalui satu lagi sisi pendek. Kemudian, kelim la sisi yang terakhir tersebut.
6. Panaskan minyak sepanasnya, kemudian gorengkan puff. Ianyakan mengembang sedikit. Tidak perlu goreng lama.
Tips:
1. kene kelim betol2 supa isi tidak terkeluar
2. Ikut la nk kelim macamana pun, asalkan puff anda berbentuk bantal. huhu
Ni hasil sebelum digoreng
Ni hasil lepas digoreng
No comments:
Post a Comment