Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Friday, July 16, 2010

Puyuh Goreng Berempah

(Ini bukan blog resipi masakan)
Salam,
Tengahari u olss:-D
Hehe..rajin plak berblog skang ni. Bukan ape, saje nk kongsi xtvt sejak pindah melaka ni. Hehe..
2 hari lepas, mmg niat nk masak sup ayam (sbb hubby teringin). So, patut2 smlm la terlunasnyer niat dia tu kan? Tapi petang tu, dia bawa balik puyuh pulak. 10 ekor plak tu. Dia kata teringin (lagi sekali?) dh konfius aku nk masak ape semlm. Huhu..at last aku masak puyuh goreng rempah bersama sos 3 rasa. Sup ayam postpone mlm ni plak kot.Huhu..
Sedap giler puyuh aku (serius ni!!) Mula, aku nk siang 4 ekor..hubby kata byk sgt. So aku siang la 3 ekor je. Dpt la dlm 12 ketul (potong 4). Aku lumur ngn bhn kisar (kunyit, lada hitam,cili burung, bwg merah, bwg putih, halia, jintan manis) pastu aku marinade sejam. Mlm tu aku goreng...walaweh..dh mcm ayam dara berempah rasenyer..lazat giler (serius ni!!)
Ada la tinggal 2 ketul lagi puyuh tu. Licin mknn dlm pinggan hubby aku mkn, siap tanya, ada lagi x?? Aku ckp la yg blom goreng ada la. Hubby nk mkn puyuh yg balance tu, tpi xsampai ati sbb tahu aku nk bw bekal esok. Aku kata, mkn je la.esok aku goreng lagi. Laju je dia rembat puyuh tu.huhu
Pagi td, aku greng lagi puyuh tu..walaweh xtahan sey bau dia. Yelah, dh semalam terperap kan. lagila terasa rempah dia. Menusuk ke kalbu. Aku mkn seketul pagi td ngn nasi lemak bungkus. Sedap gilew!! Ada lagi ni aku bawa ngn nasi putih;-)
Mlm td aku kol ibu, ibu tnya msak pe? Aku ckp la puyuh goreng. Ibu ckp mcmana buat? aku ckp la sekian2 (mcm kt atas tu)..ibu ckp..
ibu: hah tahu pong..apsal selama ni xpenah buat?
aku: sbb selama ni anagh mls n selama ni ada ibu:-)
Malam ini along dtg umah kami sbb esok ada adik kwn dia kawen kat bukit piatu. Aku kol la tnya nk mkn pe?
along: aku dh la sekali sekala dtg melaka, bw aku tmpt mkn best2 sikit la. takat ko masak..xde yg sedap.
menghina sungguh!! siap ko..aku practise hari2 nnt lama2 pandai la!! haha..
Esok after wedding, we ol balik kampung eh silap bandar ampang. Hubby nk tgk bola Kelate vs KL kat stadium Cheras. aku igt nk ikut sekali. Ahad nnt baru angkut brg naik lori. hehe.
Mood: MiCoST semakin best!!

2 comments:

  1. sedap eh?? bg sekor, nk try bersama resepi skali, ok

    ReplyDelete