Salam,
Sekarang ni kan tgh musim mangga bebuah. Sakan betol pokok2 mangga jiran2 aku berbuah. Lebat sgt2. Rumah aku pon ada pokok mangga. Tapi xpernah berbuah. Dh 4 tahun dok siti, sebiji buah pon xpernah timbul. Adoyai...buat teduhkan kereta n rumah je la pokok tu.
Disebabkan jiran aku sgt baik hati. Dh 2-3kali jugak la aku merasa mangga pemberian jiran. Tapi satu hari tu aku teringin nk mkn pulut mangga. Aku tnya hubby, boleh pakai mangga jiran ni? Hubby kata bukan mangga ni, mangga lain. mangga harum manis ke apa..aku pon dh lupe hubby sebut apa. Tapi aku xkisah, nafsu nk buat sendiri pulut mangga berkobar2 meresap dlm diri. Ewah, kemain lagi ayat ko. huhu
So, for very first time, aku beli beras pulut n tanak pulut. Well sbb aku ni jenis anak ramai, so agak leceh untuk duduk dapur lama2. Aku cari la resepi yg senang n express je. (padahal malas sebenarnya). N finally jumpe resepi express kat my fav blog kjee. Masak pulut, xyah kukus2..masuk je dlm rice cooker.
Ok..cakap byk pon xgune..meh tgk resepi aku amik kat kjee...tp pic ori dr aku..huhu. thanx kjee. Rasa xyah ckp la...mmg mabeles. Sian kt bby aku tu..2 hari kembong. Dah maknya balun pulut mangga 2 hari, x ke angin budak tu.huhu
Pulut Mangga blog kak jee
Beras pulut xkisah la byk mana, masukkan dlm rice cooker. Air lebihkan setengah inci dari beras. Masukkan garam sikit. Tekan punat cook. Pastu biarla pulut tu masak sepenuhnya.
Tuangkan santan setengah kotak dalam periuk(aku pakai santan kara). Masukkan 1 susu besar tepung jagung, setengah cawan air. Gula 2 sudu besar dan garam 1 sudu teh. Pastu jerang atas api perlahan sampai santan bubble kecil2. pastu tutup api.
Pas santan n pulut dh masak, potong le mangga n plating atas pinggan. Pastu makan2 le..nyaman sey!!!
Selamat mencuba
Salam dear,
ReplyDeleteIni sama mcm pulut mangga tu ke? Suami saya selalu sangat ajak makan pulut mangga ni..hehe
sama sis..hihi
Delete