Honey Love B

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Nurul Ayy Nina Binti Nor Asmawi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

effa birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

NUFFNANG

Tuesday, December 21, 2010

IBU, MAMA, UMI, MUMMY

Ibu, pengorbanannya begitu besar. Setiap kelahiran ada drama tersendiri. Di bahumu terpikul amanah Allah. Air mata mu bukan sia-sia, ia lambang pengorbanan dan kesabaran yang tinggi.

Ni kwn2 baru yg aku kenal kt spital. Aku sekadar nak share je sedikit cerita mereka.

1. Nama: Chan Ada Aku Kisah

Chan AKK ni lahirkan bby girl without husband. Kira anak luar nikah la. Tapi Chan AKK ni cina. “Hubby” dia kt Hong Kong. kenal masa Chan AKK study kat situ. Bile habis blaja n keje, dia balik ke M’sia. Family Chan AKK ni,x de sorg pun adik beradik dia yg kawen, n semua xde anak. Kira parent Chan AKK ni de waris la. Chan ni ank bongsu, dh 32 tahun. Walaupun parent dia marah kat dia, tapi dorg still terima Chan AKK and anak dia sbb tu la satu2 nye cucu dorg. Dalam adat cina, kalau dia xkawen lagi, anak tu kene letak nama family sebelah ibu. Sbb ibu yg lahirkan. So, anak Chan AKK ni adalah Chan Jr. Aku tnya la kat Chan AKK,

Aku: you kene beranak lagi la, sbb anak u girl..u kene kasi boy la pulak.
Chan AKK: tak nak..sy sudah serik..sgt sakit
Aku: abis, kan Chinese lagi suke boy maa..nnt baru leh jdi waris
Chan AKK: xpe, nnt sy suruh anak sy buat mcm saya jugak
Aku: Good planning!!

2. Nama: ZH

Ni kira adik aku (24thun)..dr mula aku masuk dia la jiran aku sampai we ol tukar bed pun still dok sesame. Dia dh admit sejak 19hb, tapi aku xpenah kenal jiran aku ni. Dia dok kat LB 2hari!! Dalam pale aku dok pk, apela azab benor budak ni sampai 2hari kat LB. ZH ni normal je spnjang pregnancy, tapi bile dh 8bulan, tetibe lak detect de high blood. Dia nk admit kat swasta, tp swasta tolak sbb high sgt. So dia masuk MGH. Sebb high sgt so dia kene kuarkan bby awal even baru 8bulan. Aku xtahu sgt cara doctor nk kasi keluar. tapi rase nye sbb dh bagi ubt, tp jln xbukak, maka kene c-sect. dah 2 hari aku kt spital, baru aku kenal orgnye. Bagi ibu2 yg high blood, dia kene kasi turun darah dia dulu baru leh kuar wad. tapi si ZH ni asyik sedey je sbb bby dia kt nursery. kene kuning plak tu. pas tu ZH ni bukak fb tru iphone, kwn2 dia ada bagi hint perli2 yg kata dia lahir anak luar nikah sbb usia xcukup. ZH ni buat pengetahuan semua, beliau bunting pelamin yea. Maka, itu menambahkan lagi high blood beliau. Even dia admit b4 aku, dia keluar after aku. Kesian dia. Byk dugaan dia.

3. Nama: Spital adalah Banglo ku..

Akak ni lagi kesian..dr aku masuk ms false alarm aitu, sampai la aku dh beranak..dia xkuar2 lagi dr spital. Masalah dia adalah uri di bawah. kesian kan?? Bile aku kenalkan diri aku, dia kata tak berapa nk ingat sbb jiran dia byk sgt. Bertukar2 org dah..hehe. tapi lastly dia igt jugak.

4. Cik Berani Buat, Berani Tanggung

Budak ni 19 tahun, lahir anak luar nikah gak. tapi nk blame family yg pandang serong kat dia. Dia tahu dia pregnant bile kandungan dh 5 bulan. Sepanjang tu, dia dtg period mcm biasa. Doktor kata, sbb dia muda lagi, so period dia xbetol lagi. Once dia tahu hamil, dia trus kawen ngn boyfren dia. Boyfren dia bertanggungjawab la..bf dia benti degree (tp ada diploma) and cari keje. Dia plak postpone study dulu. Dia blame family dia jd mcm ni sbb suke halang dia buat mcm2 masa dia kat kampong. Bile dia dpt peluang blaja kat KL, dia rasa bebas n nk try sume. Sempat la aku tnya,

Aku: kalau dating selalu gi mana?
CBBBT: Sewa hotel

Ok la tu kan, xde la nk memprojek kat tmn bunga ke tepi batu sungai ke ape. At least cinta dorg tu mahal la sikit.

Ehm..byk kisah2 ibu2 ni kat spital..igt nk cerite semua, tapi letih la plak. cukup2 la tu.

Salam.

1 comment:

  1. macam2...
    haha ada jugak cinta mahal n cinta murah...

    ReplyDelete